09 فروردین 1403
مهار تورم, رشد تولید
  • 1399/04/08 - 10:36
  • تعداد بازدید خبر : 2339
  • زمان مطالعه: 11 دقیقه
اعلام اولویتهای کاری شرکت نفت مناطق مرکزی در گفتگو با مشعل

آهنگ جهش تولید از شمال شرق تا جنوب و غرب کشور

متن صوتی

هفته‌نامه مشعل: شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با سه شرکت زیر مجموعه بهره‌برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب و منطقه عملیاتی سراجه قم از شرکت‌های تولیدی نفت و گاز در ساختار شرکت ملی نفت ایران و بزرگترین تولیدکننده استراتژیک گاز در مناطق خشکی کشور به شمار می آید

آهنگ  جهش تولید از شمال شرق تا جنوب و غرب کشور

هفته‌نامه مشعل: شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با سه شرکت زیر مجموعه بهره‌برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب و منطقه عملیاتی سراجه قم از شرکت‌های تولیدی نفت و گاز در ساختار شرکت ملی نفت ایران و بزرگترین تولیدکننده استراتژیک گاز در مناطق خشکی کشور به شمار می آید که ماموریت مهم توليد و توسعه اكثر ميدان‌هاي خشكي در محدوده جغرافيائي استانهاي لرستان، كردستان، كرمانشاه ، مركزي ، قم ، ايلام ، خراسان ، آذربايجان غربي و شرقي ، اردبيل ، فارس ، بوشهر ، هرمزگان ، چهارمحال بختياري و بخشی از خوزستان را برعهده دارد. رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گفتگو با هفته نامه مشعل با تشریح عملکرد این شرکت در سال گذشته، برنامه ها و اولویتهای سال 99 را اعلام کرد.


1 -آقای حاتمی، سال 98 از نظر عملکرد تولید و توسعه برای شرکت نفت مناطق مرکزی رضایت بخش بود؟


شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در سالی که گذشت با تولید روزانه 257 میلیون متر مکعب گاز در اوج مصرف در فصل زمستان ضمن تحقق تولید تکلیفی به تعهدات خود عمل نمود. با وجود تحریم‌های غیرقانونی و محدودیت‌های مالی با تکیه بر دانش متخصصان داخلی در جهت استمرار و حفظ توان تولید نفت و گاز، اقدام به حفاری در مجموع 27 هزار متر بر روی 9 حلقه چاه جدید و 7 حلقه چاه تعمیری با استفاده از 8 دستگاه دکل شد. همچنین با انجام به موقع 285 هزار نفر ساعت تعمیرات اساسی با استفاده بهینه از منابع داخلی توانسته است در سال 1398 بالغ بر 70 میلیارد متر مکعب گاز تولید و حدود 42 میلیون بشکه نفت تولید نماید. همچنین سال گذشته اقدامات لازم برای بودجه ریزی 16 طرح ، 80 پروژه و 1650 زیرپروژه صورت گرفت.



2 -در حوزه افزایش پایداری شبکه انتقال گاز چه عملکردی ثبت شد؟


به منظور تامین و تضمین تولید گاز مصارف خانگی و صنعتی در ماه‌های سرد در مجموع به میزان دو و نیم میلیارد متر مکعب گاز در فصول گرم به دو مخزن ذخیره سازی شوریجه D و سراجه قم تزریق شد. همچنین در فصول سرد سال 1398 با هدف تأمین کمبود گاز شبکه سراسری بیش از 2.6 میلیارد متر مکعب گاز ذخیره شده، باز تولید شد .



3-این میزان تولید گاز ذخیره شده در مقایسه با سال 97 تغییری داشته است؟


حدود 33 درصد بیش از سال 1397 بوده است.



4-اگر بخواهیم جزیی‌تر به کارنامه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در سال 98 بپردازیم، برای شرکت شما به عنوان بزرگترین تولیدکننده استراتژیک گاز در مناطق خشکی کشور چه مصادیق عملکردی در مسیر تحقق رونق تولید میتوان برشمرد؟


باید اشاره کنم که طی سال 1398 علاوه بر حفظ توان تولید با اجرای عملیات ترمیمی ، با راه اندازی 5 حلقه چاه نفتی جدید و تعمیری مجموعاً حدود 6 هزار بشکه در روز توان تولید نفت افزایش یافت. افزون بر آن با راه اندازی 4 حلقه چاه گازی جدید و تعمیری مجموعاً حدود 3 میلیون متر مکعب در روز توان تولید گاز افزایش یافت.



5-فعالیت های شرکت در جهت تحقق رونق تولید چه پروژه هایی را شامل می شد ؟


سال گذشته شاهد بهره برداری و اجرای پروژه‌های مختلفی بودیم که از جمله اهداف آنها افزایش توان تولید نفت و گاز نیز بوده است. به شکل موردی در پاسخ به سوال قبل شما اقدامات شاخص در راستای تحقق رونق تولید میتوان به بهره‌برداری از مرکز جمع‌آوری گاز در میدان گازی خانگیران، عملیات اجرایی پروژه نصب تسهیلات سرچاهی و خطوط لوله چاه شماره ٧٧ خانگیران و افزایش تولید یک میلیون متر مکعب گاز ، تعمیر دو مجموعه تاج چاه بدون استقرار دکل تعمیراتی با صرفه جویی ١٧٨میلیارد ریال، انجام عملیات توپک‌رانی خطوط لوله به طول 146 کیلومتر، بهره‌برداری از دو حلقه چاه نفتی در سعادت آباد، آغاز عملیات اجرایی طرح های EPDF/EPCF افزایش تولید میدان نفتی سعادت‎آباد، نفت شهر و دانان، ساخت و تعمیر بیش از ۵۲۱ قلم کالای مورد نیاز صنعت نفت و گاز اشاره کرد که با اجرای مجموع آنها گامهای موثری در راستای تحقق برنامه‌ها و رونق تولید برداشته شد..


6- با توجه به شعار سال مبنی بر جهش تولید چه هدفگذاری در راستای حمایت از ساخت داخل در برنامه دارید؟


با توجه به اینکه این شرکت در راستای حمایت از ساخت داخل و توانمند سازی شرکت‌های ایرانی در سال قبل با ساخت دوربين هاي درون چاهي توسط کارشناسان این شرکت و شكستن انحصار شركت‌هاي خارجي، ساخت انواع لوله هاي جداری (CASING) ، ساخت انواع مته حفاری، جانک میل، پروژه ساخت دمولسیفایر ، بومی سازی مواد رفع تشکیل واکس ، ساخت پکینگ مناسب مربوط به مکانیکال ‌سیل پمپ‌ها با استفاده از فناوری نانو ، تعمير و تأمين كمپرسورهاي گازي و همچنین قطعات پرمصرف چاههاي گازي و نفتي را در دستور کار خود قرار داده است ، در سال جاری نیز با قوت بیشتر از شرکت های توانمند داخل سازنده تجهیزات صنعت نفت و گاز حمایت خواهد کرد و با تقویت و پشتیبانی کارگاههای مرکزی شرکتهای تابعه در این مسیر حرکت خواهیم کرد.


7-یکی از اولویتهای سالهای اخیر وزارت نفت، مسایل پژوهشی بوده است. در سال گذشته فعالیت های شاخص پژوهشی را بیان نمایید ؟


در بخش پژوهش امضای توافقنامه‌های مطالعه آزمایشگاهی فرایند ازدیاد برداشت پایه آبی و پایه گازی در مخازن بنگستان و آسماری میدان دانان و مطالعه آزمایشگاهی فرآیند ازدیاد برداشت از مخازن میدان دانان. امضای 2 قرارداد پژوهشی و تفاهمنامه سه جانبه بین شرکت نفت مرکزی، وزارت نفت و یک شرکت در حوزه نانو فناوری. پروژه های پژوهشی GAS Wet کردن مخازن گاز میعانی، رفع آلودگی از خاک‌های آلوده با استفاده از روش‌های بیوزیستی و همچنین ساخت نمک‌زدا به ‌صورت dual frequency (فرکانس دوگانه) در واحدهای نمک‌زدایی، انجام مطالعات خوردگی در اولویت کاری ما قرار گرفته است.


8- سال 99 به عنوان سال جهش تولید نامگذاری شده است ، کدام طرح ها و پروژه‌ها در اولویت برنامه های امسال قرار دارد؟


موارد زیادی از طرحها و پروژه ها در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حال انجام است که طرح جمع‌آوری گازهای همراه مشعل در دو منطقه نفت شهر و سعادت آباد به منظور صیانت از محیط‌زیست، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال، آغاز عملیات اجرایی یکی از بزرگترین و پیچیده ترین عملیات لرزه نگاری در صنعت نفت در منطقه تنگ بیجار، عملیات حفاری 18 حلقه چاه در میدانهای سه گانه دانان، نفت شهر و سعادت آباد پروژه¬های (EPDF/EPCF) با حضور شرکت های توانمند داخلی، پروژه های برق رسانی به چاه های میادین آبان و پایدار غرب، طرح احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک تابناک، طرح احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران، طرح احداث ایستگاه تقویت فشار گاز کنگان، طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشار گاز نار با استفاده از توانمندی شرکتهای ایرانی تنها بخشی از فعالیت های در دست اقدام این شرکت به شمار می آید.


9-در توضیحات قبلی به طرح جمع آوری گازهای همراه مشعل اشاره شد، جزییات بیشتری از این طرح بفرمایید.


طرح جمع‌آوری گازهای همراه مشعل برای نخستین بار در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در دو منطقه نفت شهر و سعادت آباد به منظور صیانت از محیط زیست، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال در دست اقدام است، این طرح در میدان های نفت شهر و سومار از مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به میزان روزانه ۱۲ میلیون فوت مکعب و در منطقه عملیاتی سروستان و سعادت آباد از حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی به میزان روزانه۱۴.۱ میلیون فوت مکعب توسط دو شرکت خصوصی ایرانی به مرحله اجرا درآمده است.


10-در بخش طرحهای توسعه ای و نگهداشت تولید گاز شرکت نفت مناطق مرکزی ایران چه برنامه ای دارید؟


افزون بر طرح های توسعه ای نفت، بخش دیگری از طرحهای بزرگ توسعه ای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران شامل طرحهای گازی در حال اجراست که مشتمل بر ذخیره سازی گاز در میدان شوریجه D با هدف تزریق روزانه 10 میلیون متر مکعب در مخزن طی هشت ماه گرم سال و بازتولید روزانه 20 میلیون متر مکعب گاز شیرین در چهار ماه سرد سال، توسعه فاز دوم پالایشگاه دالان ( فراشبند) با هدف توسعه پالایشگاه دالان جهت فراورش گاز میدان آغار، توسعه فاز دوم میدان گازی تنگ بیجار و احداث ایستگاه تقویت فشار گاز تنگ بیجار ، احداث ایستگاه تقویت فشار گاز کنگان با هدف نگهداشت سقف تولید به میزان 40 میلیون متر مکعب در روز ، بازآرایی ایستگاه تقویت فشار میدان نار با هدف نگهداشت سقف تولید به میزان 18 میلیون متر مکعب در روز ، احداث ایستگاههای تقویت فشار هما و وراوی و مرکز تفکیک تابناک است.



11-برای نگهداشت توان تولید نفت و گاز جه اقدامهایی در حال انجام است؟


طرحهای نگهداشت توان تولید نفت و گاز را با ساخت و آماده سازی موقعیت و حفاری تعداد 12 حلقه چاه تعمیری و 13 حلقه چاه جدید در برنامه حفاری امسال و همچنین احداث تاسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی چاههای حفاری شده باقیمانده سال گذشته و سال 99 دنبال می کنیم. باید اشاره کنم که براساس ابلاغیه مقام عالی وزارت نفت و هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران درباره خط‌مشی و راهبرد توسعه و بهره‌برداری صیانتی از مخازن نفت و گاز مطالعات جامع میدان‌های گازی تابناک، شانول، وراوی و آغار و دالان و نیز میدان‌های نفتی نفت‌شهر، سروستان و سعادت‌آباد در قالب پنج بسته مطالعاتی با هدف تعیین مشخصات مخزن، ساخت الگوهای زیرسطحی و روسطحی، پیش‌بینی عملکرد میدان، محاسبات اقتصادی و ارائه برنامه توسعه و ازدیاد برداشت در آستانه واگذاری به شرکت‌های مهندسی مشاور توانمند داخلی است. هم‌اکنون مطالعات هفت میدان نفت و گاز دیگر این شرکت که پیش ‌از این به مشاوران مطالعاتی واگذار شده، در مراحل پایانی قرار دارد و در ماه‌های آتی نتایج آن اعلام خواهد شد.



12-شما سال گذشته از اجرای بزرگترین و پیچیده ترین عملیات لرزه نگاری دوبعدی و سه بعدی خبر داده بودید؟ این عملیات در حال حاضر در چه مرحله‌ای است؟


با آغاز عملیات اجرایی بزرگترین و پیچیده ترین عملیات لرزه نگاری دوبعدی و سه بعدی در صنعت نفت کشور ، سال گذشته عملیات لرزه نگاری دو بعدی میدانهای بابا گیر و بانکول به پایان رسید. عملیات لرزه نگاری سه بعدی میدانهای تنگ بیجار و دلاوران از ابتدای امسال آغاز شده و تا اواخر سال 1400 به پایان می رسد. لازم به ذکر است که پروژه های یاد شده در استان ایلام به وسعت یک هزارو ۵۶۰ کیلومتر مربع در بخش سه بعدی و بیش از ۸۰۰ کیلومتر در بخش دوبعدی با رقمی معادل یک هزارو ۵۹ میلیارد ریال و بیش از ۳۹ میلیون یورو، اشتغال بیش از ۵۰۰ نفری در این مناطق ایجاد شده است.


13-موضوع عمل به مسئولیت اجتماعی در سالهای اخیر در شرکتهای زیرمجموعه صنعت نفت نقش مهمتری گرفته است، این مساله در شرکت شما چقدر مورد توجه بوده و شاهد چه عملکردی هستیم؟


با توجه به گستردگی حوزه‌های عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از شمال شرق، جنوب و غرب کشور، این شرکت در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی (CSR) در سیلاب سال گذشته که بسیاری از نقاط کشور را دربرگرفت، تلاش نمود تا متناسب با مسئولیت خطیر پیش روی خود، در مقاطع مختلف امدادرسانی به مناطق سیل‌زده استانهای لرستان،خوزستان،خراسان رضوی، فارس و همچنین سیل سیستان و بلوچستان به ایفای نقش بپردازد. ایجاد راه مواصلاتی در مسیرهای صعب العبور، کمک به برقراری شبکه برق و آب روستاهای مجاور مناطق عملیاتی سرکان و مالکوه و شهرستان سرخس ، توزیع اقلام غذایی بین مردم این مناطق، اعزام ماشین آلات سبک و سنگین و ارائه خدمات پزشکی به مردم از اقدام‌های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بحران مناطق سیل زده به هموطنان بوده است.


از دیگر فعالیت های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حوزه مسئولیت اجتماعی می توان به بهسازی منازل مسکونی شهرک‌های نفت در راستای خدمات رفاهی به کارکنان و خانواده های ایشان ، ايجاد فضاي سبز، درختکاری و آغاز عملیات اجرایی هشت طرح فرهنگی و آموزشی با اعتبار 213 میلیارد ریال به منظور ساخت 36 کلاس درس در شهرستان سرخس اشاره کرد .افزون بر این موارد پس از شیوع ویروس کرونا در کشور ، اقدامات پیشگیرانه و راهکارهای مقابله با آن به منظور جلوگیری از بروز خطر برای همکاران و خانواده ایشان و همچنینی استمرار تولید برنامه ریزی منسجم بر اساس پروتکل های ابلاغی انجام پذیرفته و همچنان به قوت خود باقی است و ادامه دارد.


 


 

  • گروه خبری : گزارش
  • کد خبر : 13843
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب