18 شهریور 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1403/04/25 - 17:43
  • تعداد بازدید خبر : 1000
  • زمان مطالعه: 7 دقیقه
مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب در گفت‌وگو با «ایران اقتصادی»خبر داد

افزایش 20 درصدی تولید نفت خام از میادین نفت و گاز غرب

متن صوتی

هم‌اکنون ظرفیت تولید روزانه شرکت بهره‌برداری غرب 165000 بشکه نفت خام و 7 میلیون مترمکعب گاز می‌باشد.

شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب یکی از سه شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در ساختار جدید شرکت ملی نفت ایران بوده که به صورت رسمی از ابتدای سال 1378 فعالیت خود را با تولید، فرآورش و ارسال نفت و گاز به مبادی مصرف آغاز کرد.
 
در حال حاضر حوزه فعالیت این شرکت در استان کرمانشاه، ایلام و لرستان بوده هرچند در آینده هر میدان نفت و گازی که در استان‌های غربی کشور به مرحله بهره‌برداری برسد در حیطه فعالیت این شرکت قرار خواهد گرفت.
 
هم‌اکنون ظرفیت تولید روزانه شرکت بهره‌برداری غرب 165000 بشکه نفت خام و 7 میلیون مترمکعب گاز می‌باشد.
 
همچنین چشم‌انداز تولید 10 ساله شرکت 440 هزار بشکه نفت و 15 میلیون مترمکعب گاز است.
 
شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب دارای چندین منطقه عملیاتی بوده که شامل واحد بهره‌برداری سرکان/ماله‌کوه، نفت‌شهر، چشمه‌خوش،  تنگ‌بیجار و کمانکوه و دهلران است.
 
واحد بهره‌برداری سرکان‌/‌ماله‌کوه در فاصله 15 کیلومتری شهرستان پلدختر از توابع استان لرستان است که با ظرفیت اسمی 30 هزار بشکه در روز، نفت تولیدی را پس از فرآورش و شیرین‌سازی از طریق یک خط لوله 10 اینچی به طول 21 کیلومتر به تلمبه‌خانه افرینه و در پایان به پالایشگاه کرمانشاه ارسال می‌کند.
 
واحد بهره‌برداری نفت‌شهردر فاصله 220 کیلومتری غرب کرمانشاه و 60 کیلومتری شهرستان قصرشیرین قرار دارد که با ظرفیت اسمی 15 هزار بشکه در روز، نفت تولیدی میدان نفت‌شهر را پس از فرآورش، شیرین‌سازی و نمک‌زدایی به تلمبه‌خانه نفت‌شهر ارسال که در نهایت بخشی از خوراک پالایشگاه کرمانشاه را تأمین می‌کند.
 
از آنجایی که بخشی از این مخزن در خاک کشور همسایه، عراق قرار دارد از جایگاه و حساسیت ویژه‌ای برخوردار است.
 
واحد نمک‌زدایی نفت‌شهر در سال 1376 با ظرفیت اسمی 15000 بشکه در روز راه‌اندازی و این واحد با افزایش تولید از میدان مشترک نفت‌شهر احداث شده است.
 
واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش واقع در 52 کیلومتری شهرستان دهلران از توابع استان ایلام می‌باشد که با ظرفیت اسمی 181 هزار بشکه در روز نفت تولیدی میادین آبان، چشمه‌خوش، پایدار، پایدار غرب و دالپری را فرآورش و به وسیله دو خط لوله 18 و 20 اینچی به طول 153 کیلومتر به واحد بهره‌برداری شماره 3 اهواز و تلمبه‌خانه شهید چمران ارسال می‌کند.
 
نفت ارسالی واحد چشمه‌خوش در نهایت به منظور صادرات از طریق پایانه نفتی به جزیره خارک و تأمین خوراک پالایشگاه‌ها ارسال می‌شود.
همچنین واحد نمک‌زدایی چشمه‌خوش در سال 1385 با ظرفیت اسمی 75 هزار بشکه راه‌اندازی شد.
 
خوراک واحد نمک‌زدایی چشمه‌خوش از نفت نمکی میادین دهلران، دانان و آبان، پایدار غرب و چاه‌های نمکی میدان چشمه‌خوش تأمین می‌شود.
مرکز بهره‌برداری تنگ‌بیجار و کمانکوه در فاصله 70 کیلومتری شهر ایلام قرار دارد. فاز اول این مرکز در سال 1386 به بهره‌برداری رسید.
 
ظرفیت این مرکز فرآورش روزانه 7 میلیون مترمکعب گاز بوده که پس از جمع‌آوری به پالایشگاه گاز ایلام ارسال و همچنین میعانات گازی نیز توسط یک خط لوله 6 اینچی به پالایشگاه ایلام منتقل می‌شود.
 
واحد بهره‌برداری دهلران در فاصله 20 کیلومتری جنوب‌غرب شهرستان دهلران از توابع استان ایلام است که با ظرفیت اسمی 55 هزار بشکه در روز نفت تولیدی میادین دهلران و دانان را پس از فرآورش و شیرین‌سازی به وسیله یک خط لوله 16 اینچی به طول 52 کیلومتر به واحد نمک‌زدایی چشمه‌خوش پمپاژ و ارسال می‌کند.
 
با هدف بررسی وضعیت تولید و توسعه طرح‌های شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب گفت‌و‌گویی با محمود نصیری مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب صورت گرفته که از نظر می‌گذرد:
 
با توجه به طرح‌های توسعه‌ای، میزان تحقق برنامه‌های تولید نفت و گاز در این شرکت چه میزان بوده است؟
 
شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب در سال گذشته موفق به تحقق 98 درصدی برنامه‌های تولید نفت خود نسبت به برنامه تکلیفی شده است.
 
تحقق کامل تولید گاز و میعانات گازی در سال 1402، حفظ استمرار تولید با برنامه‌ریزی دقیق و شناسایی و رفع تنگناها و انجام تعهدات در تولید گاز زمستانی و نیز افزایش تولید نفت خام اقدام‌های شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب در راستای تحقق اهداف تولیدی بوده است.
 
در توضیحات شما به تحقق بالای اهداف اشاره شد، عملکرد شرکت در افزایش تولید نفت در سال 1402 چگونه بود؟
 
شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب در راستای انجام تعهدات تولیدی و استمرار تولید، ضمن وجود موانع و تنگناهای متعدد در تأمین کالا، خدمات، قطعات و تجهیزات با مدنظر قرار دادن شعار همدلی، همفکری و همکاری و در راستای شعار سال (مهار تورم، رشد تولید) موفق به افزایش 20 درصدی تولید نفت خام از میادین تحت پوشش در سال 1402 نسبت به سال 1401 شد تا اقدام مؤثری در راستای مهار تورم و رشد تولید داشته باشد.
 
برای دستیابی به این مهم 168 مورد عملیات درون‌چاهی شامل 56 مورد عملیات لوله مغزی سیار، 107 عملیات چاه‎پیمایی و 5 مورد استقرار تفکیک‌گر سیار انجام و 4 حلقه چاه جدید در میدان نفتی دانان راه‌اندازی شد.
 
در زمینه HSE چه اقداماتی صورت گرفت؟
 
HSE همیشه یکی از دغدغه‌های اصلی این شرکت بوده و در کنار تلاش بی‌وقفه برای دستیابی به اهداف کمی و کیفی تولید تکلیفی، بهبود مستمر وضعیت شرکت در زمینه‌های مختلف HSE مدنظر این شرکت بوده که در همین راستا با انجام اقدامات اصلاحی در مناطق عملیاتی سرکان و تنگ‌بیجار موفق به خروج از لیست صنایع آلاینده سازمان محیط‌زیست شد.
 
در کنار این مهم به سایر اقدامات قابل ملاحظه شرکت در بخش‌های مختلف HSE شامل انجام 63 هزار نفر ساعت تعمیرات اساسی مناطق عملیاتی بدون حادثه، استقرار سند راهبردی مدیریت فوریت‌های پزشکی در صنعت نفت MERP، کاشت 1500 اصله نهال، احداث یک واحد گلخانه در مناطق عملیاتی، برگزاری بیش از 110 هزار نفر ساعت دوره‌های تخصصی و عملیاتی در حوزه HSE و برگزاری 60 فقره مانور برای آماده‌سازی مقابله با شرایط اضطراری در سطح مناطق عملیاتی می‌توان اشاره کرد.
 
چه اقداماتی برای تداوم فعالیت‌های توسعه‌ای در میدان‌های غرب کشور دنبال می‌شود؟
 
در کنار مأموریت بهره‌برداری از میادین توسعه‌‌یافته غرب کشور، در حوزه میادین توسعه‌نیافته، فعالیت شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب شامل طرح توسعه میادین سامان، سومار و دهلران با هدف تولید روزانه 10 هزار بشکه در روز از این میادین در قالب قرارداد IPC، حفاری چاه‌های جدید در میدان باباقیر با هدف ارزیابی، حفاری چاه جدید در میدان بانکول با هدف اجرای پروژه ذخیره‌سازی گاز، توسعه میدان گازی تنگ‌بیجار با هدف افزایش تولید روزانه از 6 به 11 میلیون مترمکعب، راه‌اندازی ایستگاه‌های تقویت فشار دهلران، آذر و چشمه‌خوش برای تأمین خوراک NGL-3100 و توسعه میدان دهلران برای دستیابی به تولید روزانه 40 هزار بشکه در روز از این میدان است.
 
 
 
بــــرش
 
برای تعامل بیشتر شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب چه اقداماتی با دانشگاه‌های بومی و شرکت‌های دانش‌بنیان صورت گرفته است؟
شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب به منظور داشتن دیپلماسی فعال اقتصادی و ارج نهادن به توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌های توانمند مستقر در غرب کشور، تأمین کالا از سازندگان معتبر و اطمینان از اصالت کالاهای خریداری شده و کاهش هزینه‌ها و تضمین استمرار تولید به صورت مداوم، تعاملات سازنده‌ای را با صاحبان صنایع مرتبط و جامعه علمی کشور آغاز کرد که فرصت‌های جدیدی در حوزه نوآوری و تأمین خدمات و کالا به همراه خواهد داشت.
دانشگاه رازی کرمانشاه، صنعتی ایلام و بوعلی همدان از جمله دانشگاه‌های همکار با شرکت نفت و گاز غرب بوده که با توسعه روابط در دو سال اخیر از طریق کمیته پژوهش شرکت نفت و گاز غرب، همکاری‌های مثبت پژوهشی-صنعتی را داشته‌اند.
در کنار این فعالیت‌ها همکاری با پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت برای احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده از طریق شرکت‌های دانش‌بنیان در دستور کار شرکت قرار دارد.
 
  • گروه خبری : خبر,انتصابي
  • کد خبر : 16186
کلمات کلیدی
  مسئول وب سایت
خبرنگار

مسئول وب سایت

تنظیمات قالب